WWF w swojej kampanii propagującej spożywanie tylko takich gatunków ryb, które posiadają certyfikat MSC, stworzył swoista grę w kolory. Każdy gatunek chętnie spożywanych ryb został przydzielony od odpowiedniej grupy. A o to podział ustanowiony przez WWF:
Zielone światło daje pewność, że ryba, która znajdzie się na naszym talerzu pochodzi z bezpiecznych połowów, nie zagrażających przetrwaniu gatunku. Ryby i owoce morza oznaczone na żółto nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem. Niestety sposób w jaki są hodowane bądź poławiane szkodzi środowisku. Spożycie takich gatunków powinno być ograniczone. Natomiast czerwone światło alarmuje, że te ryby zagrożone są całkowitym wyginięciem a ich połowy poważnie szkodzą środowisku.
Poniżej znajduje się poradnik konsumenta zaproponowany przez WWF.
Źródło: WWF
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz