piątek, 27 marca 2015

Jak rozsądnie kupować ryby – gra w kolory

WWF w swojej kampanii propagującej spożywanie tylko takich gatunków ryb, które posiadają certyfikat MSC, stworzył swoista grę w kolory. Każdy gatunek chętnie spożywanych ryb został przydzielony od odpowiedniej grupy. A o to podział ustanowiony przez WWF:


Zielone światło daje pewność, że ryba, która znajdzie się na naszym talerzu pochodzi z bezpiecznych połowów, nie zagrażających przetrwaniu gatunku. Ryby i owoce morza oznaczone na żółto nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem. Niestety sposób w jaki są hodowane bądź poławiane szkodzi środowisku. Spożycie takich gatunków powinno być ograniczone. Natomiast czerwone światło alarmuje, że te ryby zagrożone są całkowitym wyginięciem a ich połowy poważnie szkodzą środowisku.

Poniżej znajduje się poradnik konsumenta zaproponowany przez WWF.



Źródło: WWF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz